"Flyout" Boatshed
       
     
7.jpg
       
     
4.jpg
       
     
6.jpg
       
     
11.jpg
       
     
Port-a-Teahouse
       
     
13.jpg
       
     
16.jpg
       
     
Singapore Asian Puppetry Theatre
       
     
44.jpg
       
     
40.jpg
       
     
39.jpg
       
     
Het Delftse Sportscentrum
       
     
51.jpg
       
     
49.jpg
       
     
The City as Classroom
       
     
62.jpg
       
     
Harold Park Urban Renewal Masterplan
       
     
80.jpg
       
     
UrbRnwHrPrk4.jpg
       
     
"Flyout" Boatshed
       
     
"Flyout" Boatshed

Set in Sydney’s Chowder Bay and against the backdrop of a client brief for an additional wooden boat workshop and an apprentice school for boatbuilding/repair to complement the existing facility of Sydney Harbour Wooden Boats (SHWB), this project is an exercise in pushing the envelope of long-span timber construction with the most current technology in engineering.

 Critical to the successful execution of the project were the intimate understanding of local timber types and their suitability for various uses; their sourcing, and finding creative solutions to resolve spatial and environmental control issues arising from the client’s modus operandi.

7.jpg
       
     
4.jpg
       
     
6.jpg
       
     
11.jpg
       
     
Port-a-Teahouse
       
     
Port-a-Teahouse

The brief was simple yet rigorous: pre-fabrication; ease of assembly and disassembly; the ease of storage and portability of a long span, internally column-free timber structure - using Australian timber only - for any interpretive use.

Setting a sub-brief of a travelling tea house and tea-exposition interpretive pavilion, much inspiration was drawn from ancient Chinese and Japanese timber construction and reworked with current engineering technology for robustness in portability and repeated assembly / disassembly. The resulting architecture is undoubtedly one that feels “Asian”, yet with a surprising touch of modern “Australian” humility.

13.jpg
       
     
16.jpg
       
     
Singapore Asian Puppetry Theatre
       
     
Singapore Asian Puppetry Theatre

An intensive, whole-semester individual design project at the end of the Third Year.  The brief was to choose a traditional “Asian” performance art and design a small theatre for the said purpose, while fitting the building into a chosen context within Singapore.

Using traditional Chinese puppetry as the basis, research revealed that the art form has since fused with contemporary stage performances, thus needing well-equipped and flexible full-stage performance spaces. The larger goal, however, was to design functioning auditoriums and performance venues within difficult urban cum parkland contexts and, within the influences of environmental-climatic factors.

44.jpg
       
     
40.jpg
       
     
39.jpg
       
     
Het Delftse Sportscentrum
       
     
Het Delftse Sportscentrum

Awarded: Merit, Hounter Douglas Innovative Use of Technology Design Competition - 2008

A sports centre comprising of a multi-purpose indoor sports hall, swimming pool and gymnasium that is conceived right from the fundamental principles of green design, as an example of how architecture and green design come together seamlessly and delightfully.

The studio had the discretionary freedom of site selection from all over the world other than Singapore; in this case, a brownfield site in Delft, The Netherlands, was chosen. The required validations for our adapted green design strategies were backed by Ecotect simulations and other rules-of-thumb calculations.

51.jpg
       
     
49.jpg
       
     
The City as Classroom
       
     
The City as Classroom

“School as a community hub” - moving away from the more traditional fenced-up, isolated school campus, towards one that is fused with the surrounding urban context and community. Campuses of many institutions of higher learning are indeed of that model. But, how about the high school? Can school-going children and teenagers better learn critical life and social skills in a more connected, socially-permeable environment?

The choice of redeveloping a compact, existing school site in the middle of the Parramatta CBD led to an intensive staging of large scale high-density, mix-use masterplanning, economics and creative programming. The subsequent architectural design phase became a rigorous exercise in space planning that needed referenced understanding of basic standards in Australian educational facilities and, resolving school vs, mix-use conflicts, while striving to achieve architectural delightful, working spaces, both indoors and outdoors.

62.jpg
       
     
Harold Park Urban Renewal Masterplan
       
     
Harold Park Urban Renewal Masterplan

Studio teamwork: working in groups of about four students each to draw up a masterplan that oversees redevelopment at the site of the existing Harold Park race course.

Central to this scheme is a watercourse + parkland “green spine” that arose out of response to the site’s low-lying former estuarine location.

The rest of the built proposal simply wraps around this great “green spine”. The core lesson was the rigorous balancing and resolving the conflicting demands of high residential density; imposed building height limits; quality open spaces; amenity provision; views and solar access.

80.jpg
       
     
UrbRnwHrPrk4.jpg